פענוח סוגים שונים של בדיקות (US) אולטרסאונד ביתי
אולטרסאונד כיס מרה
בדיקת אולטרסאונד של כיס המרה משמשת ככלי מהיר ויעיל להערכת מצב האיבר ותכולתו. באמצעות ה US ניתן לזהות נוכחות אבנים, עיבוי דפנות, תהליכים דלקתיים או חסימתיים. הבדיקה חיונית באבחון כולציסטיטיס חריפה או כרונית ובמעקב אחר ממצאים חשודים. היא מתבצעת לאחר צום לצורך הדגמה מיטבית של הכיס ושל דרכי המרה. מדובר בבדיקה בלתי פולשנית, מדויקת ונפוצה ביותר בתחום הבטן העליונה.
אולטרסאונד כבד
בדיקת US זו מאפשרת הערכה של מרקם הכבד, גודלו ושלמותו האנטומית. באמצעות האולטרסאונד ניתן לזהות תהליכים פוקאליים כגון גידולים, ציסטות והמנגיומות, וכן שינויים דיפוזיים כמו כבד שומני או שחמת. בדיקת האולטרסאונד חשובה הן לאבחון ראשוני והן למעקב אחר ממצאים קיימים. יתרונה הוא בזמינותה הגבוהה ובהיעדר קרינה. הדמיה זו מהווה חלק בלתי נפרד מבירור תסמינים גסטרואנטרולוגיים ומחלות מערכת העיכול.
אולטרסאונד לבלב
הערכת הלבלב באמצעות US עשויה להוות אתגר בשל מיקומו האנטומי, אך במקרים רבים ניתן להדגים את האיבר במדויק. בדיקת האולטרסאונד משמשת לזיהוי ממצאים גידוליים, ציסטות, תהליכים דלקתיים (כגון דלקת לבלב) ושינויים במרקם הרקמה. לעיתים נדרשת הכנה מוקדמת בצום, לשם שיפור איכות ההדמיה. חשיבותה של בדיקת אולטרסאונד של הלבלב רבה בבירור כאבים בבטן העליונה ובתסמינים כלליים של מערכת העיכול. פענוח מקצועי ומדויק של הממצאים חיוני לקביעת המשך הטיפול.
אולטרסאונד של אאורטה
בדיקת US של האאורטה הבטנית נועדה להעריך את קוטר העורק ולשלול הרחבה פתולוגית (אנוריזמה). מדובר בבדיקה בעלת חשיבות קריטית בגילוי מוקדם של מצבים מסכני חיים. בבדיקת אולטרסאונד זו ניתן למדוד את קוטר האאורטה לאורכה ולזהות מפרצות או טרשת. הבדיקה מתבצעת במהירות, אינה פולשנית וניתנת לביצוע במצבים חריפים ובשגרה. תוצאותיה משפיעות באופן ישיר על קבלת החלטות קליניות.
אולטרסאונד כליות
באמצעות בדיקת אולטרסאונד כליות ניתן להעריך את גודל הכליות, מרקמן, מבנה האגן הכלייתי, וכן לזהות אבנים, הרחבת מערכת מאספת או ממצאים פוקאליים.בדיקת ה US יעילה בזיהוי מוקדם של הידרונפרוזיס, גידולים כלייתיים ודלקות. מדובר בבדיקה נפוצה המבוצעת לעיתים תכופות כחלק מבירור תפקוד כלייתי לקוי או כאבים מותניים. יתרונה טמון ביכולת להדגים את הכליות ללא צורך בהזרקת חומר ניגוד. היא משמשת הן לצורכי אבחון ראשוני והן למעקב מתמשך.
אולטרסאונד אדרנלים (בלוטות יותרת הכליה)
הדמיית בלוטות האדרנל באמצעות US מאפשרת הערכה של מבנה ופתולוגיה באזור זה, בעיקר כשיש חשד להימצאות גידולים או הגדלה בלתי תקינה. מדובר בבדיקת אולטרסאונד מתקדמת הדורשת מיומנות גבוהה לצורך הדגמה איכותית. לעיתים משולבת עם בדיקות דם והדמיות נוספות כחלק מבירור אנדוקריני. היא מהווה כלי עזר חשוב באבחון מקרים של יתר לחץ דם ממקור אנדוקריני או שינויים הורמונליים בלתי מוסברים. הפענוח מבוצע על ידי רופא רדיולוג מומחה.
אולטרסאונד טחול
אולטרסאונד של הטחול נועדלהעריך את גודל הטחול, מבנהו ומצבים פתולוגיים כגון הגדלה, ממצאים מוקדיים או טראומה. הטחול ממוקם באונה השמאלית העליונה של הבטן, וניתן להדגימו היטב ב US בדיקת אולטרסאונד של הטחול, מהווה חלק מבירור חום בלתי מוסבר, מחלות המטולוגיות או מצבים של מיאלופרוליפרציה. היא ניתנת לביצוע במהירות ובנוחות וללא צורך בהכנה מוקדמת. מדובר בהדמיה חיונית להשלמת הערכה של מערכת הדם והחיסון.
אולטרסאונד דופלר של הכבד וכלי הדם הכבדים
בדיקת אולטרסאונד דופלר כבד מיועדת להערכת זרימת הדם בכלי הדם המרכזיים הקשורים לכבד, ובכלל זה הווריד הפורטלי, עורק הכבד והוורידים ההפטיים. מדובר בבדיקה חיונית להערכת מצבים של יתר לחץ פורטלי, פקקת ורידית, או שינויים בזרימה כתוצאה מצירוזיס או גידולים. באמצעות הדמיה זו ניתן לאמוד את כיוון הזרימה, מהירותה ואופייה, ולאתר פתולוגיות כגון שנטים פתולוגיים, חסימות או היפוולמיה. בדיקת אולטרסאונד של הכבד מתבצעת בעזרת דופלר צבע ודופלר ספקטרלי, ונחשבת לכלי מרכזי במעקב אחר חולים עם מחלות כבד כרוניות, השתלות כבד או גידולים ממאירים. השילוב בין אולטרסונוגרפיה רגילה לדופלר מספק תמונה מדויקת הן מבחינה מבנית והן מבחינה תפקודית של מערכת כלי הדם הכבדים בכבד.
אולטרסאונד שלפוחית השתן
בדיקת האולטרסאונד של שלפוחית השתן מאפשרת הדמיה של דופן השלפוחית, נפחה והימצאות שארית שתן לאחר התרוקנות. ניתן לזהות ממצאים כגון עיבוי דפנות, גושים, אבנים או חסימות. בדיקת אולטרסאונד זו נדרשת לעיתים קרובות בבירור הפרעות שתן או דלקות חוזרות בדרכי השתן. היא פשוטה לביצוע, אינה כואבת ונמשכת דקות ספורות בלבד. לעיתים בדיקת US משולבת עם הדמיית כליות וערמונית לצורך תמונה קלינית מלאה.
אולטרסאונד ערמונית
בדיקת אולטרסאונד של הערמונית מיועדת להערכה לא חודרנית של גודל הערמונית, מרקמה ונוכחות ממצאים חשודים. באולטרסונוגרפיה ניתן למדוד את נפח הערמונית ולהעריך חסימות אפשריות של דרכי השתן. בדיקת US נפוצה במיוחד בקרב גברים מעל גיל 50 כחלק ממעקב אחר בריאות הערמונית. היא מבוצעת בגישה על-פובית ולעיתים דורשת שלפוחית מלאה. המידע המתקבל מסייע בהכוונת טיפול תרופתי או המשך בירור אורולוגי.
אולטרסאונד נוזל פלאורלי
בדיקת אולטרסאונד זו נועדה לזהות ולאפיין נוזל בחלל הפלאורלי, לרוב במצבים של תפליט ריאתי, אמפיאמה או דלקת ריאות. ניתן להעריך את כמות הנוזל, מיקומו ואופיו (חופשי או כלוא). בדיקת ה US משמשת גם ככלי הכוונה לניקוז טיפולי של הנוזל. היא בעלת חשיבות קלינית רבה בטיפול בחולים עם קשיי נשימה או סימנים לבצקת ריאות. הביצוע פשוט ומהיר ומתבצע לרוב בגישה אחורית או צידית.
אולטרסאונד בלוטת התריס
בדיקת בדיקת אולטרסאונד של בלוטת התריס מאפשרת הדמיה ברזולוציה גבוהה של מבנה הבלוטה, גודלה ונוכחות קשרים או תהליכים דלקתיים. ניתן להבחין בין קשרים סולידיים לציסטיים, לזהות הסתיידויות ולהעריך סיכון לממאירות. בדיקת US זו נדרשת לעיתים קרובות כחלק מבירור תפקוד בלוטת התריס או ממצאים בבדיקה גופנית. היא פשוטה לביצוע, אינה דורשת הכנה מוקדמת, ואינה כרוכה בקרינה. הפענוח המקצועי מכוון לאבחנה מדויקת ולעיתים להמשך בירור בציטולוגיה.
אולטרסאונד בלוטות רוק (פרוטיס, סובמנדיבולריות)
אולטרסאונד בלוטת הרוק נועדה להעריך את מבנה בלוטות הרוק הגדולות, לאתר אבנים, דלקות, גידולים או הרחבות צינורות. בדיקת האולטרסאונד מהווה כלי עיקרי בהדמיה של בלוטות הרוק בשל רגישותה הגבוהה ונוחות הביצוע. ניתן להדגים תהליכים חודרניים או תגובתיים ולכוון להמשך בירור באמצעות דגימה ביופסית. בדיקת US זו חשובה בבירור נפיחויות בצוואר התחתון או כאבים בלסת. היא מבוצעת בגישה חיצונית ואינה פולשנית.
אולטרסאונד קשרי לימפה
באמצעות בדיקת אולטרסאונד קשרי לימפה, ניתן לזהות קשריות לימפה מוגדלות, לאפיין את גודלן, מבנה פנימי, זרימת הדם ויחס לסביבה. בדיקת הדמיה זו חשובה בבירור מצבים זיהומיים, תגובתיים או גידוליים. ניתן לשלב את הפענוח עם המלצות לביופסיה או המשך מעקב לפי סיווגים רדיולוגיים. הבדיקה מתבצעת באזורים שונים של הגוף, לרבות צוואר, בתי שחי ומפשעות. היא מהווה כלי מרכזי באבחון מוקדם ובמעקב אחר מחלות סיסטמיות.
אולטרסאונד אשכים
בדיקת US זו משמשת להערכת מבנה האשכים, זרימת הדם, והתפקוד האנטומי של שק האשכים והאפידידימיס. ניתן לזהות גידולים, תסביבים, תהליכים דלקתיים או ציסטות. מדובר בבדיקה רגישה במיוחד, המשפיעה באופן ישיר על קבלת החלטות טיפוליות דחופות. היא מתבצעת בזהירות תוך שמירה על נוחות המטופל ודיסקרטיות מלאה. איכות הפענוח חיונית להבדלה בין פתולוגיות שפירות לממאירות.
אולטרסאונד רקמות רכות לא אורתופדי
בדיקת אולטאולטרסאונד של הרקמות הרכות נועדה להדגים מבנים שטחיים כגון גושים תת-עוריים, ציסטות, אבצסים או ממצאים דלקתיים. בדיקת האולטרסאונדמאפשרת אבחנה מבדלת בין גידולים, תגובות דלקתיות ומצבים טראומטיים. ניתן להעריך גבולות הממצא, מרקמו וקשרו למבנים סמוכים. מדובר בכלי אבחוני נגיש, בלתי פולשני וללא קרינה. תוצאות הבדיקה מסייעות בקבלת החלטות לגבי טיפול שמרני או כירורגי.
אולטרסאונד ורידים בגפה עליונה ותחתונה
בדיקת אולטרסאונד דופלר של ורידי הגפיים משמשת לאיתור פקקת ורידית (DVT) או אי ספיקה ורידית כרונית. באמצעות בדיקת ה-US ניתן להדגים זרימת דם, תפקוד שסתומים, וחסימות חלקיות או מלאות. הבדיקה חיונית במצבים של בצקת, כאבים, או חשד לתסחיף ריאתי. היא מתבצעת בשכיבה ובשילוב לחיצות קלות על הורידים להערכת תגובתיות. המידע המתקבל חיוני להמשך טיפול אנטי-קואגולנטי או ניתוחי.
אולטרסאונד בדיקת דופלר עורקי צוואר (Carotid Doppler)
בדיקת אולטרסאונד עורקי צוואר מעריכה את זרימת הדם בעורקי התרדמה (קרוטידים) ומזהה הצירויות או חסימות היכולות להוות גורם לשבץ מוחי. ניתן למדוד את דרגת ההיצרות ולזהות פלקים טרשתיים או אי-סדירויות דופן בעורקי הצוואר. מדובר בבדיקת אולטרסאונד לא פולשנית, מדויקת ובעלת ערך מנבא גבוה. היא מומלצת בקרב מטופלים עם גורמי סיכון קרדיווסקולריים או לאחר אירוע מוחי. תוצאות הבדיקה מנחות את הרופאים בצורך בטיפול תרופתי או ניתוחי מונע.
אולטרסאונד שריר ושלד
בדיקת אולטרסאונד למערכת השריר והשלד יכולה לזהות מגוון רב של מחלות ופגיעות טראומטיות. הבדיקה מוכוונת לאיזור המבוקש וכוללת בין היתר – בדיקת כתף, ברך, ירך, קרסול, מרפק, שורש כף יד, כף יד, גיד אכילס, ומספר עצבים בגפיים העליונות והתחתונות. בדיקה זו הינה מדוייקת, בחלק מהמקרים יותר מבדיקת MRI במיוחד בהדגמת מבנים פתלתלים כמו עצבים. הבדיקה בנוסף דינמית, נותנת לבצע שינויי תנוחה בשביל להדגים טוב יותר מבנים אנטומים ולהדגיש פתולוגיות.